Krovni prozori kao zajednički dijelovi ili investicija vlasnika

U mnogim se stambenim zgradama, odnosno stanovima u potkrovlju problem s krovnim prozorima uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja).

RAZLIKA Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, obveza njihova održavanja se razlikuje.

Naime, ako su krovni prozori dio građevine izgrađene prema projektu  onda su to zajednički dijelovi i održavaju se sredstvima pričuve. To je u situaciji kad dolazi do prokišnjavanja uslijed dotrajalosti. Ako je do prokišnjavanja došlo uslijed nepravilnog korištenja (otvaranje i zatvaranje od strane vlasnika tog posebnog dijela), onda oštećenja sanira on sam.

Ako su  krovni prozori ugrađeni naknadno kao investicija vlasnika tog posebnog dijela, u cijelosti je to njegova obveza.

 

2 komentara
 1. MIRNA ŠANOVSKI 16. ožujka 2018. u 19:41 - Odgovori

  Poštovani trebam savjet imam stan na prvom katu u stambenoj zgradi prije 5 godina promijenili smo cijeli krov znači nov je,u potkrovlju iznad mene živi susjeda koja u svojoj spavaćoj sobi ima krovni prozor i on sad zbog starosti i dotrajalosti pušta vodu i meni u dnevnom boravku na plahonu se širi mrlja od vode.Obavijestili smo je i pokazali međutim ona ne želi promjeniti taj prozor kaže da se to riješi iz pričuve,međutim drugi stanari se s tim ne slažu kao i ja ,jer to nije u zajedničkim prostoru stanara već u njenom stanu,njenoj spavaćoj sobi.Želim krečiti ,ali mi to ne vrijedi dok to ne sanira ona,sanirati ću o svom trošku jer nemam živaca se natezati s gosp.KOZOM!…Šta da napravim,kome da se obratim?Predstavnik zgrade upoznat s time i uz mene je kao i drugi stanari,ali ona neće?Hvala i Lp!

  • Zavod za stanovanje 22. ožujka 2018. u 11:49 - Odgovori

   Člankom 80. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da je suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenog posebnog dijela nekretnine (etažnog stana) dužan je taj stan, odnosno drugu samostalnu prostoriju održavati na način da drugim suvlasnicima ne nastane nikakva šteta. U suprotnom za tu štetu odgovara, a ako ima više suvlasnika etažnog stana, oni odgovaraju solidarno.
   Dakle, dužnost je vlasnika stana da popravi uzrok nastanka štete, kao i da sanira posljedicu štete.
   Savjetujemo u Vašem slučaju da se obratite pismenim putem vlasnici stana i zatražite od iste da postupi sukladno gore navedenoj pravnoj formi.
   Ukoliko se Vlasnica stana ogluši na Vaš poziv, prisutni problem moguće je riješiti u za to predviđenom sudskom postupku.

KOMENTIRAJTE