Energetska obnova donosi i 50 posto niže račune za grijanje

Članovi udruge Upravitelj koja okuplja najveći broj upravitelja iz cijele Hrvatske, među kojima je i osječki Zavod za stanovanje, uspjeli su „povući“ čak 70 posto novca sa zadnjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

BESPOVRATNA SREDSTVA Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja iznosi preko milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Energetskom obnovom stanarima će se omogućiti kvalitetniji i jeftiniji život, jer će uštede na grijanju i hlađenju biti 40 do 50 posto, a istovremeno će im cijene stanova porasti za 10 do 15 posto.

U udruzi Upravitelj energetsku obnovu smatraju važnom, ali ne i jedinom temom za kvalitetu suživota građana u stambenim zgradama. Na brojnim seminarima, savjetovanjima i stručnim raspravama koje su organizirali za članove, raspravlja se o aktualnim trendovima, razmjenjuju se iskustva i sudske prakse. O brojnim temama raspravljat će na svom idućem velikom Savjetovanju upravitelja nekretninama u Zadru, od 18. do 21. travnja 2018. godine.

2 komentara
 1. Krešimir Popović 15. travnja 2018. u 16:00 - Odgovori

  Poštovani,

  stanar sam ulaza Sjenjak 113 (zgrada sa 2 ulaza, Sjenjak 111 / 113). Zgrada je izgrađena oko 1982 godine i ima 28 stanova, 4 kata. Nema terasnih stanova. Zanima me, da li netko u Zavodu za stanovanje može nekoga poslati da napravi pregled zgrade, procjenu stanja trenutne fasade, nove radove (fasada, stolarija, toplinska stanica) koje bi trebalo napraviti i koliko bi to sve koštalo?

  * Jer da bi ljudi shvatili da je to isplativo i da se upuste u sve to, mora im se prezentirati koliko bi EE obnova koštala, koliko bi bila pričuva povećana (ako je treba povećavati) i kolika bi bila prosječna ušteda na grijanju. Svaki stanar bi tako znao otprilke na mjesečnoj bazi koliko bi plaćao pričuva / grijanje prije i poslije EE obnove.

  Zahvaljujem,
  Krešimir Popović

  • Zavod za stanovanje 17. travnja 2018. u 15:41 - Odgovori

   Poštovani,
   Zavod za stanovanje d.o.o. Osijek za sve zgrade koje su mu povjerene na upravljanje putem ovlaštenih inženjera građevinske struke u okviru svoje naknade vrši pregled zgrade i po izvršenom očevidu na licu mjesta pristupa izradi troškovnika ukoliko je potrebno izvršiti određenu vrstu građevinskih radova ( dakle besplatno ). Po provedenom pozivnom natječaju i izrađenom troškovniku pristupa se otvaranju ponuda i odabiru najpovoljnije ponude. Po istoj se pristupa procjeni povećanja pričuve u skladu sa izračunima koje vrši upravitelj ili banka ukoliko zgrada nema dovoljno sredstava za određene radove. Obnovom takvih zgrada postiže se ušteda energije u zavisnosti od zgrade do zgrade.

KOMENTIRAJTE