Problem s bojlerima riješiti što povoljnije za građane

Ministarstvo gospodarstva objavilo je kako pokušava pronaći rješenje za situaciju u kojoj se nalaze svi oni građani-potrošači plinskog grijanja koji imaju ugrađene turbo-bojlere, a kojih je ukupno oko 75.000, najviše u Zagrebu i Osijeku.

DIREKTIVA Naime, od 2015. godine na tržištu više nema novih turbo-bojlera, niti svih zamjenskih dijelova za njihov popravak jer EU otad dozvoljava samo prodaju, odnosno ugradnju energetski učinkovitijih, kondenzacijskih bojlera.

To znači da svaki turbo-bojler koji se pokvari i nije ga više moguće popraviti, a takvih će biti sve više, može biti zamijenjen isključivo kondenzacijskim bojlerom. Osim što je on nekoliko tisuća kuna skuplji od turbo-bojlera, veći je problem to što, da bi se kondenzacijski bojler moglo priključiti na dimnjak zgrade, treba prilagoditi i dimnjak, a onda i svi ostali stanari na vertikali moraju svoje ispravne turbo-bojlere zamijeniti novim, kondenzacijskim.

PRILAGODBA Primjerice, ako u zgradi ima deset stanova, a u samo jednom stanu se pokvari turbo-bojler, da bi se njega zamijenilo kondenzacijskim, zgrada iz sredstava pričuve ili nekako drugačije prvo mora dimnjak prilagoditi novom tipu bojlera, ali i ostalih devet stanara mora o svom trošku kupiti novi, kondenzacijski bojler.

Ne pristanu li stanari na promjene na dimnjaku i kupovinu novih bojlera, stanar kojem se prvom pokvario bojler je u velikom problemu, moguće sve dok se većini stanara ne dogodi isto.

– Provjeravamo mogućnost pokretanja naknadnog prijedloga privremenog izuzeća ili odgode primjene pojedinih odredaba uredbe Europske komisije, a troškovi provedbe uredbe predstavljaju značajno financijsko opterećenje korisnicima – navodi Ministarstvo gospodarstva u svom priopćenju.

 

 

 

KOMENTIRAJTE