Sredstvima EU do dizala u stambenim zgradama

Na području Osijeka ima gotovo 800 zgrada sa četiri ili više katova koje nemaju ugrađena dizala. Starijim osobama, invalidima i obiteljima s malom djecom to predstavlja veliki problem koji bi se mogao riješiti ugradnjom dizala. Kako je riječ o velikoj investiciji, malo je suvlasnika koji su takvu mogućnost uzimali u obzir.

Uskoro bi se to moglo promijeniti, budući da je Europska unija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 80 posto troškova.

PRILAGODBA Riječ je o jednoj od mjera prilagodbe stambene infrastrukture za skrb za starije osobe.

Hrvatska stranka umirovljenika stoga je proteklog tjedna u Osijeku organizirala tribinu na kojoj su građani iskazali potrebu za ugradnjom dizala u višestambene zgrade uz mogućnost sufinanciranja iz sredstava Europske unije. O tim su mogućnostima govorili su europarlamentarka Biljana Borzan, saborski zastupnik Silvano Hrelja i predsjednik Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica.

INICIJATIVA Kao glavni problem istaknuli su kako sredstva fondova Europske unije za takvu namjenu postoje, no nedostaje inicijativa da se ona i pokrenu.

Stoga je ova tribina poslužila kao svojevrsna inicijativa za izradu takvog projekta, dok bi predložak za njega bila studija Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika koja pokazuje neophodnost ugradnje liftova u višestambene zgrade.

KOMENTIRAJTE