Informacije o tijeku otkupa nekadašnjih društvenih stanova

Zavod za stanovanje je, u skladu s ugovorom o obavljanju poslova naplate prihoda od prodaje gradskih stanova Grada Osijeka obračnom otplatom, između ostaloga, preuzeo i obvezu pripremanja nadležnom upravnom tijelu Grada Osijeka vjerodostojne dokumetacije za provedbu ovršnih ili drugih sudskih postupaka s osnove dugovanih iznosa obročne otplate gradskih stanova i postupaka radi prisilne naplate prihoda.

– U prvoj smo godini obavljanja tog posla pripremili 49 ovršnih prijedloga. Riječ je o najvećim i najstarijim dugovima. Među njima ima i onih za koje se može zaključiti da svoje otplatne obaveze nisu uopće podmirivali. Najbolji primjer za to je dužnik koji za otplatu stana duguje oko 50 tisuća kuna – kaže Mario Bugarić, voditelj Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova Zavoda za stanovanje.

STANOVI Građani trenutačno otplaćuju 4320 društvenih stanova na Sjenjaku, Vijencu Ivana Meštrovića, u naseljima Ljudevita Posavskog,  Vladimira Nazora i na Jugu 2 za koje su ugovori o obročnoj otplati sklopljeni prema Zakonu o prodaji stanovi, u razdoblju od 1992. do 1995.

DUGOVI Najviše je dužnika za otkup društvenih stanova koji su se ranih devedesetih otkupljivali na otplatni rok od 30 godina.

Iz Grada Osijeka kažu kako su ovršni postupci pokrenuti te kako njihova ukupna vrijednost iznosi čak 1,714.129,30 kuna. I to bez kamata! Odsjek za zastupanje Grada Osijek zaprimio je od Zavoda za stanovanje predmete za pokretanje ovršnih postupaka radi naplate prihoda od prodaje gradskih stanova obročnom otplatom, ukupne vrijednosti, bez zateznih kamata, 1,714.129,30 kuna. Od toga dva postupka još nisu pokrenuta zbog toga što se prikuplja dodatna vjerodostojna dokumentacija. Nakon što je, u povodu prijedloga za ovrhu, javni bilježnik donio rješenja o ovrsi, šest je ovršenika odmah nakon zaprimanja rješenja o ovrsi uplatilo cjelokupan dug, zajedno s pripadajućim kamatama, 29 pravomoćnih i ovršnih rješenja predano je Fini radi izravne naplate, a 12 je predmeta u postupku pred sudom.

1 Komentar
  1. Zavod za stanovanje 2. ožujka 2018. u 10:05 - Odgovori

    Molimo Vas da se javite u Zavod za stanovanje d.o.o. Osijek, Franje Krežme 18 soba br. 13 radi provjere stanja preostalog dugovanja na ime otkupa predmetnog stana.

KOMENTIRAJTE