Protupožarni pregledi stambenih zgrada s vatrogascima

Vatrogasci se, između ostaloga, nalaze u grupi komunalnih službi koje svojim djelovanjem pokušavaju spriječiti požare, a ako se oni dogode, sprječavaju njihovo širenje. U tom je kontekstu izuzetno velika uloga suvlasnika zgrada, korisnika stanova te upravitelja.

– Održavanje pristupačnosti putova i drugih čvrstih površina od vitalne je važnosti za brzu i uspješnu vatrogasnu intervenciju. Također je važno cijelo vrijeme evakuacijska stubišta te prolaze i izlaze držati u prohodnom stanju – kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.

PREVENCIJA Suvlasnici zgrada mogu preko Zavoda za stanovanje dogovoriti zajednički obilazak zgrade s vatrogascima kako bi se utvrdili mogući nedostaci u zajedničkim prostorima i u stanovima.

Zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, Boris Banjan, objašnjava da svaka zgrada treba posjedovati dovoljne količine i dobar razmještaj aparata za početno gašenje požara, te držati unutarnje hidrantske instalacije u ispravnom stanju u pogledu tlaka i protoka vode kao i cjelovitosti i dostupnosti sadržaja unutarnjih hidrantskih ormarića.

– U stanovima bi članovi obitelji morali paziti na one energente i trošila preko kojih može nastati i proširiti se požar i eksplozija. To su prije svega plinski bojleri, kuhala, grijalice, glačala, friteze, nape i slično. Posebnu pozornost treba obratiti na produžne kabele te utikače i utičnice s više utičnih mjesta – upozorio je vatrogasni zapovjednik.

KOMENTIRAJTE