Redoviti ovršni postupci zbog neplaćanja pričuve

Zbog neplaćanja obvezne pričuve Zavod za stanovanje prisiljen je pokretati postupke prisilne naplate.

– Dužnici su različitih profila, a dio je njih u teškoj socijalnoj situaciji. Međutim, mi svoja potraživanja moramo naplatiti bez iznimke, no ipak im izlazimo u susret planom obročne otplate duga. Dosta je onih koji o dugovanju za pričuvu saznaju tek kada je ovrha već u postupku provedbe s obzirom na to da su stan dali u najam, ali nisu promijenili adresu slanja obavijesti pa o dugovanju podstanara za pričuvu, nažalost, doznaju tek kada se oni isele – kaže Mario Bugarić, voditelj Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova.

Zanimljivo, najviše problema ima sa slučajevima kada za pričuvu duguje Republika Hrvatska. Pod upravljanjem Zavoda za stanovanje Osijek trenutačno je oko 400 državnih stanova, od kojih se za čak polovinu ne plaća pričuva, te se moraju pokrenuti postupci prisilne naplate.

PRISILNA NAPLATA Tijekom 2016. Zavod za stanovanje morao je pokrenuti postupak prisilne naplate prema čak 1000 vlasnika stanova zbog neplaćanja pričuve.

– Iako nam je naplativost dugovanja preko ovrha 90 posto, upravo se najviše mučimo s prisilnom naplatom duga od države. Tu je riječ o dugotrajnim potraživanjima do kojih dolazimo u postupcima koji traju i po dvije godine za svaki stan. Moram napomenuti kako u tom vremenu najviše problema imaju suvlasnici zgrada u kojima se nalaze takvi stanovi. I to u situacijama kada, primjerice, u jednoj zgradi ima i po četiri ili pet državnih stanova za koje se plaća pričuva. Oni koji uredno plaćaju jedva uspijevaju pokriti redovite troškove održavanja zgrade i na zajedničkom računu im ostaju ili minimalna sredstava ili ništa za ulaganja – tumači Bugarić.

2 komentara
 1. Slavko Rupčić 8. veljače 2018. u 13:12 - Odgovori

  Poštovani imam dva pitanja za Vas,
  1. Tko, kada i kako pokreće postupak naplate (ovršni stupak) zbog neplaća obvezne pričuve?
  2. Kako riješiti problem (postojeći) kad roditelji prepišu stan na dijete – studenta koji nema primanja, a u stanu i dalje stanuje cijela obitelj te tako ne plaćaju pričuvu?
  Lijep pozdrav,

  Slavko Rupčić

 2. Zavod za stanovanje 19. veljače 2018. u 12:50 - Odgovori

  Ovršni postupak radi naplate pričuve pokreće upravitelj stambene zgrade. Isti postupak se pokreće prijedlogom za ovrhu temeljem vjerodostojne isprave putem javnog bilježnika kao sudskog povjerenika. Zavod za stanovanje d.o.o. Osijek najmanje jedanput godišnje, a nakon upućivanja opomene pred ovrhu, pokreće ovršni postupak protiv onih dužnika koji ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu plaćanja pričuve.
  Postupak naplate dužnog iznosa pričuve provodi se, odnosno može se provoditi, na cjelokupnoj imovini, te svim imovinskim pravima dužnika.
  Ukoliko dužnik nema primanja iz kojih bi se potraživanje moglo naplatiti (te druge imovine ili imovinskih prava), ovrha se, pod određenim Ovršnim zakonom propisanim uvjetima, može provesti i na nekretnini dužnika, dakle u Vašem pitanju opisanoj situaciji, i na stanu koji su roditelji prepisali na dijete.

KOMENTIRAJTE