Važnost modernizacije i održavanja dizala

Mjesečni servis i godišnja tehnička kontrola dizala su zakonska obveza zbog sigurnosnih razloga. Godišnja kontrola, koju izvodi neovisna organizacija, obuhvaća ispitivanja i provjeru sigurnosnih i ostalih elemenata dizala te usklađenost dizala s propisima i o tomu izdaje potvrdu.

– Mjesečni servis dizala obuhvaća pregled sigurnosnih elemenata i uređaja na dizalu, podmazivanje i čišćenje dijelova dizala nedostupnih korisnicima, poput strojarnice, krova kabine i jame voznog okna, te uočavanje i preventivno otklanjanje nedostataka – kaže Milijan Žulj iz Otisa.

RAZLOZI OBNOVE Modernizacija dizala izvodi se zbog dotrajalosti i zastarjelosti postojeće opreme i uređaja dizala.

SIGURNOST Uređaj za stalni nadzor poliuretanskog remenja zaustavit će dizalo pri bilo kakvom oštećenju remena, čime se povećava sigurnost korisnika.

Moderna su dizala opremljena elektroničkim upravljanjima, što omogućuje postupno pokretanje i zaustavljanje pogonskog motora dizala. Time je osigurano točno pristajanje kabine i komfor vožnje. Najnoviji bezreduktorski strojevi, koji kao nosivo sredstvo koriste poliuretansko remenje umjesto čelične nosive užadi, gotovo su nečujni u radu, pa se tako izbjegava buka u strojarnice, na čemu će naročito biti zahvalni stanari stanova bližih strojarnici dizala.

KOMENTIRAJTE