Prijedlozi za izradu Nacrta Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada kreirala je prijedlog za izradu Nacrta Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada. Udruga koja je vrlo aktivna u zaštiti stanarskih prava sa svojim je suradnicima prezentirala prijedlog za izradu Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada.

RASPRAVE U pripremu prijedloga, kroz rasprave koje su održavane u proteklim godinama, uključili su se predstavnici javnog sektora, gospodarstva, ustanova i institucija.

U udruzi se nadaju kako će njihov prijedlog pokrenuti široku javnu raspravu i potaknuti mjerodavne da u što kraćem roku  i formalno pristupe pripremi i donošenju konačne verzije Zakona kojim će se uspostaviti stupanj odgovornosti prema nositeljima obveza u smislu zaštite javnog interesa.

OVDJE Možete pronaći Prijedlog za izradu Nacrta Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada

2 komentara
 1. m 29. prosinca 2017. u 12:42 - Odgovori

  Kako naplatiti visegodisnje dugovanje za pricuvu kada nakon smrti vlasnika novi vlasnik nije odredjen niti ostavinom niti oporukom. Ostavinski postupak koji traje godinama jer su potencijalni vlasnici u inozemstvu i neodazivaju se na pozive.

  • Zavod za stanovanje 11. siječnja 2018. u 11:02 - Odgovori

   Sukladno zakonu o nasljeđivanju nasljednik odgovara za dugove ostavitelja, te će se sukladno istom zakonu pričuva naplaćivati od nasljednika.
   Tijelo koje provodi ostavinski postupak, bilo da se radi o sudu ili javnom bilježniku, mora na što efikasniji način ostavinsku raspravu dovesti do kraja. Pri tome neodazivanje na ostavinske rasprave nije prepreka za donošenje rješenja o nasljeđivanju, jer u tom slučaju i bez nasljedne izjave takvom nasljedniku pripada nasljedni dio prema zakonu.
   U praksi se mogu pojaviti različiti razlozi zbog kojih ostavinski postupak ne završava u kratkom roku. Najčešći su nepoznati nasljednici, nepoznato boravište ili prebivalište nasljednika ili slično. U tom slučaju tijelo koje vodi ostavinski postupak objavljuje oglas na oglasnoj ploči suda te u Narodnim novinama, te poziva nasljednike da se u roku od 6 (šest) mjeseci jave radi provođenja ostavinskog postupka, a u suprotnom ostavina se raspravlja prema stanju spisa, odnosno prema u tom trenutku raspoloživim podacima.

KOMENTIRAJTE