Savjeti za sanaciju krovišta

Krov je vrlo važan dio građevine – štiti je od padalina i vjetra, a uz to ispunjava sve funkcije koje ima pročelje, koje se može promatrati kao zaštitni sloj zgrade. U tom smislu krov je čak i važniji, a time i zahtjevniji od pročelja ili bilo kojeg vanjskog elementa na zgradi. S obzirom na to da krov ima najvažniju ulogu u osiguravanju ugodne klime stanovanja jer djeluje kao toplinski izolator zimi zadržavajući toplinu, a ljeti svježinu, izgradnji krovišta, kao i sanaciji treba pristupiti savjesno i odgovorno kako za par godina ne bi došlo do istih ili sličnih problema.

SMANJENJE TROŠKOVA Kvalitetnom izvedbom krova moći će se smanjiti troškovi grijanja i hlađenja objekta, a time i emisije štetnih plinova i dati doprinos očuvanju okoliša.

Na sljedeće stvari treba obratiti pažnju prilikom sanacije krova.

Krovna opterećenja

Za pravilno utvrđivanje potrebnih dimenzija krovne konstrukcije važno je uzeti u obzir:

  • vlastitu težinu krova (pokrov, drvena konstrukcija, a pri izradi potkrovlja i vlastita težina unutarnjih elemenata koji su pričvršćeni na krovnu konstrukciju)
  • moguće opterećenje snijegom
  • moguće opterećenje vjetrom

 

Provjetravanje krovišta

Da bi se spriječile pojave kao što su kondenzacija vlage, skupljanje leda na okapnici ili stvaranje “toplinskih jastuka”, kosi se krov izvodi kao hladan ili ventilirani krov. Hladan krov funkcionalan je jedino ako je na okapnici, sljemenu ili grebenu omogućen dovod, odnosno odvod zraka.

POTREBNO Potreban broj otvora za dovod i odvod zraka tvori najmanje 10 crjepova za odvod zraka na 100 m² površine krova, uz suhu izvedbu sljemena ili grebena te elementi ili traka zračnik na okapnici.

 

Dodatna zaštita od kiše i snijega

Osnovnu zaštitu od kiše pruža crijep, no jaki udari vjetra mogu, pogotovo kod nižih krovnih nagiba, dovesti do podlijevanja crijepa, ukoliko vjetar utjeruje vlagu pod crijep. Zbog toga je potrebno koristiti kvalitetne krovne folije koje se postavljaju iznad rogova. Kod neuređenih potkrovlja dovoljna je vodootporna, paronepropusna krovna folija, no kod uređenih potkrovlja (sa stambenim prostorom u potkrovlju) preporučuje se korištenje paropropusne folije. Ovakva će folija omogućiti da para, koja se u uvijek stvara u stambenom prostoru potkrovlja, može “izbiti” iz potkrovlja odozdo, ali se zbog vodonepropusnosti folije odozgo ne može vratiti natrag u potkrovlje u obliku vlage (čime također štitimo toplinsku izolaciju).

 

 

KOMENTIRAJTE