Drinska 10e, uskoro nova fasada i krov

Predstavnica suvlasnika u zgradi na Drinskoj 10e, Ankica Nikšić u ovu je zgradu doselila prije četiri godine. Vrlo je brzo postala predstavnicom suvlasnika. Ova je stambena zgrada izgrađena davne 1971. godine – ima dva kata, 27 stanova i vapi za obnovom.

– Na televiziji sam čula kako se zgrade mogu obnoviti putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa sam razgovarala sa ostalim suvlasnicima i krenula u Zavod za stanovanje prikupljati informacije. Gospodin Davor Mrčela i ostali zaposlenici Zavoda puno su nam pomogli oko dokumentacije. Zgrada nije imala ni građevinsku ni uporabnu dozvolu, pa se sve o moralo ishoditi – pojašnjava predstavnica Nikšić, dodajući kako su na posljetku uspjeli prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i proslijediti ju u Fond.

– Prikupljanje dokumentacije oduzelo nam je najviše vremena – katastar, gruntovnica, arhiv… To su stare zgrade za koje nema dokumentacije, tako da nam je za to trebalo oko tri mjeseca – ističe, te naglašava: – Kada smo prikupili dokumentaciju, tada je Zavod odradio 90% posla i sve potrebno  proslijedio u Fond.

NA PROLJEĆE Trenutno čekaju povrat kompletne dokumentacije iz Fonda, a radovi na obnovi fasade, ravnoga krova te izmjene podrumskih prozora trebali bi započeti na proljeće.

– Fond će financirati 61,68% sredstava od ukupnog troška koji je procijenjen na oko 655.000 kuna. Ostatak ćemo financirati putem kreditne linije Zavoda za stanovanje koji ćemo otplaćivati kroz povećanu pričuvu – pojašnjava Nikšić.

Kaže kako je svim suvlasnicima u interesu da se zgrada obnovi, te da se nakon obnove značajno smanje režijski troškovi.

– Zgrada je u jako lošem stanju, prijašnja izolacija otpada, tako da su ostali suvlasnici bez problema prihvatili ovu soluciju obnove. Suradnja sa Zavodom za stanovanje je izvrsna, nije bilo nikakvih problema niti poteškoća, zaista smo zadovoljni – zaključuje.