Energetska obnova na Sjenjaku 129

U travnju je ove godine kompletno energetski obnovljena zgrada na Sjenjaku 129. Osim pročelja, obnovljen je i krov, te stolarija na zajedničkim prostorijama. Suvlasnici koji su željeli, mogli su obnoviti i stolariju na svojim stanovima, a što im je također sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavnica suvlasnika Milena Samardžić kaže kako problema oko prikupljanja potrebnih potpisa suvlasnika nije imala.

SREDSTVA Na računu zajedničke pričuve imali su novce za projekt, oko 70.000 kuna, tako da se za tu stavku nisu morali kreditno zaduživati.

– Složilo se više od 90% suvlasnika. Svi su svjesni u kakvom je stanju zgrada bila, tako da smo gotovo jednoglasno odlučili da idemo u obnovu – ističe, te dodaje kako je ukupan iznos energetske obnove 2,400.000 kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 60%.

– Nakon obnove pričuvu plaćaju 4,75 kuna po kvadratnom metru svakog stana suvlasnike koji nisu mijenjali stolariju u svojim stanovima. Mi koji smo odlučili promijeniti stolariju, plaćamo nešto veću pričuvu. Ja konkretno plaćam stotinjak kuna više od suvlasnika koji ima stan iste kvadrature, a nije mijenjao stolariju – dodaje predstavnica Samardžić.

KREDIT Kredit su podigli na 15 godina, a uskoro očekuju povrat sredstava od strane Fonda. Tada će ući u novu investiciju – ličenje stubišta.

– Pazim da se novac ne rasipa i da se napravi sve ono što treba i što nam podiže kvalitetu života. Već pet godina vodim zgradu, suvlasnici mi vjeruju i sve što sam predložila oni su prihvatili – dodaje.

Ove godine suvlasnici očekuju i manje račune za grijanje, a energetska se obnova pokazala odličnom i ljetos jer su se manje palili klima uređaji.

– Bilo je puno ugodnije podnositi ljetne temperature nego prijašnjih godina. A kako zima još nije pokazala prave zube, isto očekujemo uskoro, odnosno s prvim „pravim“ računima za grijanje.