Kralja Petra Svačića 2a, obnova pročelja

Početkom ožujka na zgradi u Ulici kralja Petra Svačića 2a krenut će radovi na pročelju. Suvlasnici su se odlučili na obnovu pročelja jer je ono vrlo oštećeno.

– Zgrada je stara i pročelje ima mnogo rupa, neki su dijelovi otpali, a neki otpadaju. Susjedi u zgradama lijevo i desno od nas obnovili su pročelja, tako da je sada red na nama – objašnjava Anka Mažar, predstavnica suvlasnika.

ODLUKA Ova peterokatnica ima 16 stanova, a do zajedničke je odluke došlo na sastanku suvlasnika.

– Mnogi su suvlasnici izrazili želju da se pročelje naše zgrade obnovi jer je jednostavno ružno i nije funkcionalno, tako da sam bez problema skupila dovoljan broj potpisa, čak i više od toga. Skupljeni potpisi odnijela sam u Zavod za stanovanje – pojašnjava Mažar, dodajući kako su nakon nekog vremena dobili dvije vrlo skupe ponude.

Anka Mažar, predstavnica suvlasnika

– Nakon tih ponuda porazgovarala sam s izvođačem radova na zgradi preko puta naše. Tražila sam da napravi ponudu za našu zgradu, s kojom sam ponovno otišla u Zavod. Prvi je natječaj poništen i Zavod je raspisao novi na koji je pozvan i obrt koji nam je dao povoljniju ponudu. Taj je proces trajao oko tri tjedna – prisjeća se predstavnica suvlasnika, dodajući kako je na drugi natječaj pristiglo pet ponuda, ali je i dalje najpovoljnija ponuda bila ona koju je sama dostavila Zavodu.

Osim obnove pročelja, stanari su se usuglasili da naprave i izolaciju svih balkona i promjenu pločica na njima. Također će se obnoviti i ulaz zgrade, promijenit će se glavna ulazna vrata i svi prozori na zajedničkim prostorijama.

Kako nemaju dovoljno sredstava na računu zajedničke pričuve, suvlasnici će podići kredit na 10 godina.

CIJENA Radovi na obnovi pročelja stoje 250.000 kuna, a cijena zamjene prozora 18.000 kuna.

Pričuva će se gotovo udvostručiti – sa trenutno oko 3,50 kuna na 6,50 do 7 kuna po kvadratu svakog stana.

– Kada smo se odlučili na obnovu pročelja, zapravo smo se odlučili na obnovu cijele zgrade. Nema smisla mijenjati prozore i čupati prozorske okvire na novom pročelju – ističe Mažar, dodajući kako je suradnjom sa Zavodom za stanovanje vrlo zadovoljna.