K. P. Svačića 2a, obnovljeno pročelje

Početkom proljeća na zgradi u Ulici kralja Petra Svačića 2a krenuli su radovi na obnovi pročelja koje je bilo u vrlo derutnom stanju. 16 suvlasnika ove peterokatnice na obnovu se odlučilo na zajedničkom sastanku.

Predstavnica suvlasnika Anka Mažar skupljene je potpise odnijela u Zavod za stanovanje, a ubrzo je odabran izvođač radova. Osim obnove pročelja, stanari su se dogovorili i oko radova na izolaciji svih balkona i promjeni pločica na njima.

– Također smo promjenili i ulazna vrata zgrade, prozore na svim zajedničkim prostorijama, a dodatno su u radove uključeni i izolacija dimnjaka na krovu te smo ugradili i vanjske nosače za sušenje rublja – pojašnjava predstavnica Mažar, dodajući kako su izvedenim radovima zadovoljni svi suvlasnici.

– Brzo su i uredno izvedeni, kroz neka dva mjeseca, tako da smo već s dolaskom ljeta imali obnovljenu zgradu – dodaje.

KREDIT Kako na računu zajedničke pričuve nisu imali dovoljno sredstava, morali su podići kredit. I u tome su imali pomoć Zavoda za stanovanje.

Anka Mažar, predstavnica suvlasnika, K. P. Svačića 2a

– Radovi na obnovi pročelja iznosili su oko 260.000 kuna, a kredit smo podigli putem kreditne linije Zavoda za stanovanje. Sva je papirologija brzo riješena – ističe.

Pričuva im se povećala za oko 3 kune po kvadratnom metru svakoga stana.

Uštede po završetku obnove vidljive su bile već ovoga ljeta, budući da su klima uređaje puno rjeđe palili nego prijašnjih godina.

– Kako zima nije još zapravo pokazala svoje prave zube, ne mogu točno reći kolike su nam uštede na grijanju. No svakako očekujemo puno manje račune, budući da je zgrada sada izolirana. Kada smo se odlučili na obnovu pročelja, zapravo smo se odlučili na obnovu cijele zgrade, jer nije bilo smisla nakon njegova uređenja čupati prozorske okvire na novom pročelju – ističe Mažar.