KRALJA ZVONIMIRA 7, OBNOVA KROVA

Zgrada u Kralja Zvonimira 7 broji svega tri stana.

– Prošle smo godine odlučili podići visinu pričuve. Ona je prije toga iznosila 1,53 kune po metru kvadratnom. S tako malom pričuvom nema šanse da obnovimo zgradu. Tako da smo uspjeli obnoviti samo krov koji je bio jako dotrajao te je prokišnjavao. Zgrada je građena 30.–ih godina prošlog stoljeća i krov nijednom nije mijenjan. Bio je oštećen tijekom elementarnih nepogoda.

NAJVEĆI PROBLEM Sve smo to krpali, ali su nam zapravo najveći problem bili golubovi koji su se nastanili na tavanskom prostoru.

Kako se dio strehe otkinuo, imali su slobodan prolaz te su nam pravili probleme. Sam po sebi, krov je bio opasan za sve ostale – crjepovi su mogli kad god otpasti i nekoga ozlijediti – pojašnjava predstavnica suvlasnika.

Sami radovi trajali su oko mjesec dana, a novi je krov zasjao punim sjajem početkom studenoga.

– Na izvođače nemamo nikakve zamjerke. Sve je bilo odrađeno po dogovoru i profesionalno. Bilo je malog kašnjenja zbog vremenskih prilika. Za izvedene radove morali smo podizati kredit, i to na 10 godina – predviđeni troškovi bili su 91. 000 kuna, a sami radovi izvedeni su u visini od 76.000 kuna – kaže predstavnica.

SAME POHVALE Za Zavod za stanovanje imamo same pohvale. Stručne službe Zavoda sve su izvanredno obavile. Nemamo nikakvih zamjerki.

Ono što tišti suvlasnike je sljedeća situacija:

– Kada pogledate ostale zgrade, naša ima tri strane koje treba obnoviti, koje su eksponirane. Imamo mnogo toga za obnovu, a pričuva nam je niska jer nas je samo troje suvlasnika. To nigdje nije kriterij koji bi bio olakšavajući pri korištenju nekakvih drugih sredstava. Ne možemo ući u poziciju korištenja sredstva za energetsku učinkovitost iz Europskih fondova jer imamo obnovljenu stolariju. Osuđeni smo na kreditiranje ili obnovu putem spomeničke rente kad se za to budu stvorile prilike. Obnova pročelja trenutno je na čekanju – zaključuje predstavnica suvlasnika.