Obnova krova u Strossmayerovoj 203

Bačvasti, limeni krov zgrade u ulici J. J. Strossmayera na broju 203 bio je dotrajao te su ga stanari zgrade odlučili zamijeniti.

– Limeni krov ima kraći vijek trajanja od ostalih. Bio je zahrđao te je počeo curiti. Stoga smo se odlučili na zamjenu. Problem oko krova postojao je dugo vremena, a bivši predstavnik suvlasnika nije ga rješavao. Kako živim na posljednjem, četvrtom katu, odlučila sam preuzeti ulogu predstavnika ponajprije zbog krova – objašnjava predstavnica suvlasnika Ivana Đerđ Dunđerović.

BEZ PROBLEMA Ova zgrada ima 15 stanova i četiri kata, a dovoljan broj potpisa odmah je prikupljen. Ponude Zavoda za stanovanje potom su predstavljene ostalim stanarima. Problema oko prikupljanja potpisa nije bilo.

– Nitko od stanara nije se opirao zamjeni krova, ali neki nisu bili baš previše zainteresirani. Ipak je to specifična zgrada koja, osim stambenim, ima i poslovne prostore – dodaje.

Kada je projekt zamjene krova odobren od strane ostalih stanara, predstavnica suvlasnika automatski je postala „odgovorna“.

– Svojim sam potpisom postala odgovorna za izvršene radove. Cijeli je postupak trajao dulje nego što se mislilo. Na krovu su se radile dvije stvari: ugrađivali smo grijače rina i krov se presvlačio PVC hidroizolacijskom folijom. Budući da su rađene dvije stvari, dva su se odjela trebala usuglasiti. Na jedan se natječaj nisu javili svi, što je meni nekako nevjerojatno. Jedan smo natječaj odbili, i to što se tiče ugradnje grijača rina. Odbijen je jedan ponuđač, i to zbog nerealno visoke cijene. Cijeli je proces trajao više od godinu dana, počevši od one inicijalne ideje. Treba biti uporan i inzistirati na određenim stvarima – savjetuje predstavnica Đerđ Dunđerpović.

TRAJNIJE RJEŠENJE Suvlasnici zgrade odabrali su presvlačenje PVC hidroizolacijskom folijom jer je to puno trajnije rješenje.

– Novi limeni krov je skup, a vijek trajanja mu je 10 godina. Nakon 10 godina morali bismo opet mijenjati cijeli krov jer bi bio dotrajao. Nemamo baš dobrih iskustava s limenim krovom. Ova tehnika nije nešto novo i revolucionarno, no pokazala se dobrom, učinkovita je – dodaje.

Ivana Đerđ Dunđerović, predstavnica suvlasnika

Suvlasnici ove zgrade pričuvu su povećali prije zamjene krova pa je sredstava bilo dovoljno, a kredit nisu morali podizati.

– Pričuvu smo ranije neznatno povećali baš zbog ovakvih nepredvidivih troškova te smo stoga imali dovoljno novca za popravak krova. Radovi su izvedeni u proljeće 2017. godine, a trajali su dva tjedna. Ukupan iznos radova bio je oko 125.000 kuna, s tim da je rekonstrukcija krova iznosila oko 94.000 kuna, a ugradnja grijača rina oko 31.000 kuna.

Izvedenim radova Ivana Đerđ Dunđerović vrlo je zadovoljna:

– Imali smo problema sa zadržavanjem snijega u rinama koji se smrzavao. Kada se otapao, voda je nadirala svugdje. Toga nije bilo ove zime. Ono što nije bilo dobro napravljeno jest jedna rekonstrukcija balkona, no na to smo odmah reagirali i sve je zamijenjeno. Ova je zima bila izuzetno blaga, ali vjerujem da će se i u jačim uvjetima pokazati da je sve odrađeno kako treba.

Suradnjom sa Zavodom za stanovanje je zadovoljna, no smatra da je ovaj proces mogao puno brže završiti uz malo veći angažman svih – zaključuje.