Obnovljeno dizalo na Sjenjaku 32

Kada im je na redovnom godišnjem pregledu utvrđeno da jedno od tri dizala nije ispravno, suvlasnici stambene zgrade Sjenjak 32 odlučili su se na njegovu obnovu.

– U zapisniku o godišnjem pregledu dizala, obavljenom krajem 2015., navedeni su uočeni nedostaci na dizalu br. 2 kao i rokovi za njihovo otklanjanje. Kontaktirali smo servis koji nam održava dizala i tražili ponudu za popravak. Odgovorili su da se popravak ne isplati i predložili zamjenu pogonskog stroja. Uz dopis su nam priložili o ponudu za demontažu postojećeg stroja, te isporuku i ugradnju novog – ističe predstavnik suvlasnika Drago Budimir, dodajući kako su o tome raspravljali na sastanku Vijeća suvlasnika.

– Nakon toga smo održali sastanak suvlasnika zgrade na kojem je većinom glasova donesena odluka da se ide u obnovu dizala. Dizala su nam stara koliko i zgrada, koja je useljena 1979.. Zgrada ima 12 katova, 106 stanova, te jedan ulaz sa tri dizala – naglašava Budimir koji je u dopisu upravitelju zgrade, odnosno Zavodu za stanovanje dostavio odluku suvlasnika i zatražio raspisivanje natječaj za izvođača radova.

Drago Budimir, predstavnik suvlasnika

– Zamolio sam ih da nam pribave minimalno tri ponude, te da od ponuđača traže odgodu plaćanja dijela radova kako bi mogli zatvoriti financijsku konstrukciju bez podizanja kredita. Nakon provedenog natječaja Zavod je dostavio imena ponuđača sa iznosima ponuda i kontaktima – pojašnjava Budimir, dodajući kako je o ponudi raspravljao sa svakim od ponuđača.

JEDNOGLASNA ODLUKA Potom je upoznao članove Vijeća suvlasnika koji su se, na sastanku, jednoglasno odlučili da je najpovoljnija srednja ponuda, u kojoj izvođač traži avans od 50% iznosa prije početka radova.

– Ostalih 50% iznosa otplaćivali bi u mjesečnim ratama naredne tri godine, uz uvjet da izvođač preuzme servisiranje i ostala dva dizala. Time bi izbjegli kredit i kamate banke. Iz pričuve smo mogli platiti  avans, koji je iznosio oko 45.000 kuna, a da nam ostane dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje, odnosno hladni pogon zgrade. Poslali smo dopis Zavodu koji je sklopio ugovor sa odabranim izvođačem radova te mu uplatio avans. Oprema za dizalo stigla je pred Božić 2016., a za radove smo se dogovorili da započnu prvog radnog dana 2017. godine – prisjeća se predstavnik suvlasnika zgrade na Sjenjaku 32, dodajući kako su radovi završeni u roku od 10 dana.

Po završetku radova izvođač je pozvao komisiju za godišnji pregled dizala koja je dala suglasnost za normalnu uporabu dizala.