Primjer obnove putem spomeničke rente

Grad Osijek je prošle godine krenuo u obnovu pročelja i krovova kulturnih dobara, za što je iz Programa raspodjele sredstava spomeničke rente izdvojeno 2,4 milijuna kuna.

Konkretno, radovi na obnovi pročelja i ograde zgrade u Europskoj aveniji 20 stajali su pola milijuna kuna. Grad je participirao sa 400.000 kuna, dok su stanari platili preostalih 100.000 kuna.

PRETHODNI KREDIT Prije devet godina suvlasnici su obnovili krov zgrade, također putem kreditne linije Zavoda. Zbog toga su sada ubrzali otplatu kredita, pa su prije ishođenja kredita za obnovu pročelja zatvorili kredit koji su uzeli za novi krov.

– Godinu i pol dana trebalo je da pripremimo potrebnu dokumentaciju, da započnu i završe radovi. Vjerojatno bi cijeli postupak trajao kraće da smo imali iskustva – ističe predstavnik suvlasnika Stevan Radovančević, napominjući kako je bilo potrebno riješiti određene preduvjete kako bi sam postupak obnove započeo.

Stevan Radovančević, predstavnik suvlasnika

Šestero suvlasnika dogovorilo se da se pričuva, u aspolutnom iznosu, po stanu povećana za oko 200 kuna mjesečno kroz narednih 10 godina.

– Dogovorili smo se da ćemo sada, po završetku radova, napraviti konačni zapisnik u kojem ćemo evidentirati koji su to nedostaci koje smo do sada primijetili, a da će se zajednički pregled objekta obaviti šest mjeseci nakon primopredaje završnih radova. Inače, imali smo apsolutnu podršku i Zavoda za stanovanje i gradonačelnika, budući da smo bili prvi koji su zgradu obnavljali putem spomeničke rente – kaže Radovančević.

Zgrada je odnedavno u novom ruhu, a Radovančević kaže kako je bilo određenih nedostataka koje su rješavali u hodu.