Sjenjak 129, energetska obnova

Kada je prije tri godine preuzela vođenje zgrade, predstavnica suvlasnika Milena Samardžić imala je zamisao kompletne obnove. Stoga su se prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Složilo se više od 90% suvlasnika. Svi su svjesni u kakvom je stanju zgrada. Inače nemam nikakvih problema oko prikupljanja bilo kakvih potpisa jer imam izvrsne susjede. Zavod za stanovanje je odradio veliki dio posla, posebice gospodin Mrčela kojem smo se mogli obratiti za pomoć u bilo kojem trenutku – kaže Samardžić.

PROJEKT Do sada su izabrali projektanta i iz pričuve platili projekt oko 70.000 kuna, a 85% tog novca dobit će natrag.

Kad im se prethodnih godina pokvarila kotlovnica podigli su pričuvu s 3,30 na 4,30 kuna po kvadratu, pa im je sad ostalo novca.

– Još uvijek nismo podigli kredit jer smo još u procesu natječaja. Kada izaberemo izvođače, vidjet ćemo koliko će platiti Fond a koliko mi, pa ćemo znati hoće li kredit biti na 10 ili 15 godina.

VRIJEDNOST Procijenjena vrijednost energetske obnove je 2,3 milijuna kuna.

Milena Samardžić, predstavnica suvlasnika

Suvlasnici koji su se odlučili u sklopu obnove promijeniti i vanjsku stolariju na svojim stanovima platit će tek 40% cijene, a ostalih 60% platit će Fond za zaštitu okoliša. Njima će Zavod za stanovanje slati posebne uplatnice koje će plaćati neovisno o ostalim radovima na zgradi.

– Suradnja sa Zavodom za stanovanje je izvrsna. Problema nije bilo, a tako treba i ostati  – ističe predstavnica Samardžić.