Sjenjak 135, nova toplinska podstanica

Kako su postojeće pumpe za grijanje bile stare i dotrajale, suvlasnici zgrade na Sjenjaku 135 odlučili su se na njihovu zamjenu, budući da reparacija postojećih nije bila moguća.

Predstavnica suvlasnika Verica Tomić ističe kako na računu zajedničke pričuve nisu imali dovoljno sredstava, pa su se odlučili podići kredit kako bi riješili ovaj problem.

– Još prije tri godine smo ugradili razdjelnike i postavili nove ventile na radijatore koje smo skupo platili. No nikako ih nismo mogli staviti u funkciju zbog dotrajale podstanice, odnosno pumpi koje nisu mogle ići ukorak s novom tehnologijom – pojašnjava predstavnica Tomić, dodajući kako su nove pumpe morale biti postavljene kako bi se riješio problem pritiska.

– Gotovo smo se doveli u situaciju da se ne možemo grijati – ističe.

Verica Tomić, predstavnica suvlasnika

U ovoj stambenoj zgradi od 8 katova, 34 stana i četiri poslovna prostora, predstavnica suvlasnika trebala je skupiti 60% potpisa suvlasnika kako bi krenuli u realizaciju kredita i pronalazak najpovoljnijeg izvođača radova.

– To je trajalo neko vrijeme, no čim sam prikupila dovoljan broj potpisa, krenuli smo u ishođenje kredita i dogovor s izvođačem radova Zlatko-Montom. Prije dva tjedna ugrađene su nove pumpe i mogu samo reći da su stanari već primijetili kako je u stanovima puno toplije – dodaje.

UŠTEDE U zgradi su postavljene digitalne pumpe najnovije tehnologije koje troše 70% manje električne energije od dosadašnjih, tako da će suvlasnici uskoro ostvarivati značajnu uštedu.

Radovi su koštali 24.155 kuna, a kredit su, putem kreditne linije Zavoda za stanovanje podigli na pet godina.

– Pričuva nam je s dosadašnjih 2,53 kune po kvadratu stana povećana na 3 kune. Iz kredita smo riješili i ulazna vrata, interfon, te smo postavili i video nadzor. Kako našu zgradu planiramo prijaviti za energetsku obnovu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, napravili smo i energetski certifikat. Sada samo čekamo objavu natječaja – dodaje Tomić.