Srijemska 132, obnova krova i pročelja

Zgrada u Srijemskoj 132 stara je i dotrajala pa su se suvlasnici odlučili na kompletnu obnovu.

– U 60 godina koliko je zgrada stara, na njoj se ništa nije radilo. Još je za vrijeme Domovinskog rata granata udarila u krov pa je on krpan, ali nije kompletno obnovljen. Još sam prijašnjih godina htjela da sredimo zgradu, ali ostali suvlasnici nisu bili za to – objašnjava Marija Mičić, predstavnica suvlasnika.

RADOVI Ravni je krov obnovljen – na njega je stavljena hidroizolacija i toplinska izolacija, kao i stolarija na zajedničkim prostorijama. Zajednički hodnici svježe su oličeni, a obnova pročelja je u tijeku.

Predstavnica suvlasnika sazvala je sastanak na kojemu je objasnila kakve će sve pogodnosti imati suvlasnici, no i onda je bilo nekih kojima je sama ideja bila preskupa.

– Tu nam je grad Osijek uskočio i pomogao te nam omogućio sufinanciranje kamata na kredit od 2%, umjesto 5%.

U ovoj su zgradi četiri kata i 15 stanova, a prikupljanje potpisa teklo je glatko. Bilo je nekih suvlasnika koji su se bunili jer nisu htjeli da se radi krov te su smatrali da je hidroizolacija dovoljna.

– Htjeli smo da kada se već sve radi, da se radi kako treba. Zgrada je u tako lošem stanju da nam se nije isplatilo ići jedno po jedno. Da smo digli kredit npr. samo za obnovu krova, sljedećih 10 godina ne bismo imali novce za obnovu pročelja – pojašnjava Mičić.

Problema oko prikupljanja dokumentacije također nije bilo te je sve teklo glatko.

NATJEČAJ Kada se skupio dovoljan broj potpisa, predstavnica je otišla u Zavod za stanovanje koji je potom raspisao natječaj na kojemu se birao izvođač radova.

– Na natječaju se izabrala najpovoljnija ponuda te sam donijela suvlasnicima papire da vide što zapravo potpisujemo. Kada smo saznali iznose radova, Zavod za stanovanje napravio je tablicu u koju su se morali potpisati svi suvlasnici. Njihov potpis značio je da pristaju na radove.

Suvlasnici su podigli kredit na 10 godina u iznosu od oko 400.000 kuna, a pričuva im se povisila, te sada iznosi nešto više od sedam kuna po kvadratu stana.

Radovi na krovu trajali su 10 dana, a iznosili su oko 120.000 kuna, a stolarija je promijenjena u jednom danu. Iznos tih radova bio je oko 24.000 kuna. Cijena obnove pročelja je oko 250.000 kuna.