Stanka Vraza 9, obnova krova

Ravni krov zgrade na Vijencu Stanka Vraza 9 prokišnjavao je na nekim mjestima, pa su se suvlasnici odlučili na obnovu.

– Susjedna zgrada popravljala je krov jer je i njima prokišnjavalo. Na našem krovu bio je nasipan kamen koji je popucao. Počelo je prokišnjavati u stanove, a oštetio nam se i strop na stubištu. Neko smo vrijeme krpali ono što se moglo zakrpati, a kada smo vidjeli kolika bi bila cijena budućih radova, zaključili smo da je pametnije i jeftinije krov kompletno obnoviti – pojašnjava Milan Ćerimović, predstavnik suvlasnika. Oko prikupljanja potpisa bilo je manjih problema koji su uspješno riješeni.

– U našoj su zgradi tri gradska i državna stana, suvlasnici pet-šest stanova uopće ne žive u Osijeku te imaju podstanare i nisu bili zainteresirani za obnovu krova. Meni su dali slobodne ruke, što se toga tiče. Neke sam stvari tako morao riješiti na svoju ruku i ljudima pojasniti što će zapravo značiti taj obnovljeni krov za cijelu zgradu – ističe.

Milan Ćerimović, predstavnik suvlasnika

Kada se skupio dovoljan broj potpisa, Ćerimović je otišao u Zavod za stanovanje koji je potom raspisao natječaj na kojemu se odabrala najbolja ponuda.

U ovoj petokatnici je 18 stanova, a suvlasnici nisu imali dovoljno novca u pričuvi za obnovu krova, te su morali podizati kredit.

– Imali smo nešto manje od polovice potrebnog iznosa. Predračun za radove iznosio je oko 77.000 kuna, a na kraju su nas radovi izašli nešto malo više od 70.000 kuna. Osim problema oko prikupljanja potpisa, bilo je i manjih problema oko prikupljanja potrebne dokumentacije.

Predstavnik suvlasnika kaže kako je problem bio u vlasničkoj strukturi stanova. Nisu svi suvlasnici imali adekvatne papire za vlasništvo, a i problem je nastao oko zgrade.

– Naše se naselje ranije zvalo Fitosanitetsko naselje. Naselje je kompletno uvedeno u Državni arhiv, a od 1972. naše zgrade nema ucrtane, nego se vodi kao dvije kuće. Pet-šest godina čekali smo da se riješi pitanje etažiranja, no na kraju je i to sređeno – naglašava predstavnik suvlasnika.

Svi su suvlasnici ove zgrade zadovoljni izvedenim radovima, kao i suradnjom sa Zavodom za stanovanje.

– Krov je obnovljen u siječnju i do sada nije bilo nikakvih problema, a nadamo se da će tako i ostati. Radovi su trajali oko mjesec dana i nikakvog kašnjenja nije bilo. Sve je napravljeno po dogovoru – zadovoljno zaključuje Milan Ćerimović.