Trpimirova 1b, energetska obnova

Ljetos su završeni radovi na zgradi u Trpimirovoj 1b – prvoj zgradi u Osijeku kojoj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio projekt energetske obnove. Vrijednost ove investicije je 1.336.448,00 kuna, od čega je Fond sufinancirao 40% troškova, odnosno iznos od 509.701,20 kuna. Preostali iznos suvlasnici će platiti putem kredita koji će otplaćivati iz pričuve.

Zvonimir Bećin, predstavnik suvlasnika

– Sad očekujemo rezultate, odnosno uštede na toplinskoj energiji, budući da je zgrada izolirana kamenom vunom debljine 16 cm. Očekujemo da će ta ušteda biti oko 30 do 40%. Suradnja sa Zavodom za stanovanje jako je dobra. Veliku pomoć smo imali prilikom prikupljanja dokumentacije za Fond, ali i kredit. Inače, u našoj je zgradi 42 stana i 85% suvlasnika redovito plaća pričuvu, a to je najvažnije kad se planiraju bilo kakvi radovi. – ističe predstavnik suvlasnika Zvonimir Bećin, dodajući kako su prvi efekti energetske obnove bili vidljivi već ljetos, kada su stanari klima-uređaje uključivali puno rjeđe nego prije obnove.

Upravo s tom uštedom, Bećin planira u dogovoru s ostalim suvlasnicima povećanje pričuve, kako bi se uredile i podrumske prostorije zgrade.

Također, kako su ranije imali problema s krađom bicikala – uveden je i video nadzor, a nakon obnove pročelja postavljene su još dvije nadzorne kamere i svjetlo koje je uključeno tijekom cijele noći, kako bi se vandale spriječilo da devastiraju novu fasadu.

SUPER ZGRADA Suvlasnici i stanari su zadovoljni novim izgledom zgrade koja je sada jedna od najljepših i najbolje izoliranih u okolici. Neki čak žive izvan Hrvatske, ali rado su dali potpis kad je trebalo.

Bećin ističe kako je zgrada bila u jako lošem stanju kada ju je preuzeo. No, čim je, kaže, preuzeo inicijativu za njezino uređenje dobio je podršku svih stanara.