Energetska obnova na Trpimirovoj 1c

Zgrada na Trpimirovoj 1c izgrađena je 1961., a od Domovinskog rata uočljiva su oštećenja pročelja.

– Suvlasnici su prepoznali dobru ideju i dobro rješenje obnove putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te smo svi potpisali suglasnost da se naša zgrada obnovi. Nikakvih problema oko prikupljanja potpisa nije bilo, a vjerujem da je nešto i zbog toga što sam sa svakim suvlasnikom išao osobno razgovarati i objasniti mu što nam to donosi. Rekao sam im da to povećava vrijednost stana, da ćemo imati manje račune. Čak su se i suvlasnici koji imaju podstanare u našoj zgradi, a takvih je sigurno desetak, rado složili s tim da se ide na povećanje pričuve i da se krene u energetsku obnovu –  objašnjava Darko Marđetko, predstavnik suvlasnika.

Darko Marđetko, predstavnik suvlasnika

PROJEKT Kada je prikupljen dovoljan broj potpisa, zajedno sa Zavodom za stanovanje suvlasnici su tražili od projektnih biroa izradu ponuda za projekt za stambenu zgradu.

– Izabrali smo najpovoljniju, a ujedno i najkvalitetniju ponudu. Taj nam je ponuđač izradio i energetski certifikat prije obnove i energetski certifikat koji će nam biti izdan poslije obnove zgrade. Cijena projekta jest 55.000 kuna, a od toga iznosa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vraća nam 85% iznosa – dodaje, napominjući kako su za taj trošak podigli kredit na dvije godine.

– Za sada je suradnja sa Zavodom za stavnovanje vrlo korektna. Nikada nije bilo nikavih problema. Brzo rješavaju sve kvarove u zgradi. Kad nam se pokvari lift majstori dolaze uvijek na vrijeme i u najkraćem mogućem roku.

Na zgradi će se promijeniti kompletna stolarija na zajedničkim prostorijama, obnovit će se pročelje, a vanjska će izolacija biti od 15 cm debele kamene vune. Obnovit će se i krov.