Vij. P. Kolarića 8, energetska obnova

Četverokatnica na Vijencu Paje Kolarića 8 ima 10 stanova, no u energetsku obnovu mogli su samo sa susjednim ulazom, a problem je bio u tome što nisu imali istog upravitelja.

No, kad su od suvlasnika s broja 9 dobili suglasnost sve je krenulo.

– U siječnju 2017. izašao je natječaj te smo se odmah prijavili. Obnova zgrade započela je pred kraj prosinca 2017. Rok izvedbe je bio kraj lipnja 2018. – kaže Slavica Čepo, predstavnica suvlasnika.

FIKSNO Za plaćanje ostatka troškova obnove suvlasnici su podigli kredit na 10 godina u iznosu od 450.000 kuna. Osječko-baranjska županija subvencionirala im je kamatu s 2%, a grad Osijek s 1%. Tako da im sada kamata iznosi 2% i fiksna je.

Cijena energetskog certifikata bila je 7.000 kuna, a cijena izrade projekta 40.000 kuna. Platili su iz pričuve, ali su dobili povrat 85%.

– Pričuva nam se povećala s 1,50 na 4,70 kuna po kvadratu, ali računamo da ćemo imati do 60% uštede na računima za energiju. U stanovima na posljednjem katu bilo je zaista vruće, a sada im klima uopće ne treba – dodaje Čapo.

FOND Suvlasnicima koji su mijenjali stolariju Fond je platio 60% troškova, a ostalo su financirali sami.

Na ravnom krovu postavljena je izolacija 17 cm kamene vune. Cijela je zgrada obložena sa 16 cm kamene vune, a u podrumu je mijenjana struja te stavljeno 14 cm kamene vune. Promijenjena je i sva stolarija na zajedničkim prostorijama te je obnovljeno pročelje zgrade.