Energetska obnova na Vij. I. Meštrovića 58

Zgrada na Vijencu Ivana Meštrovića 58 ima samo šest stanova i tri kata. U jako je lošem stanju, pa predstavniku suvlasnika Vihoru Periškiću nije trebalo puno kako bi „uvjerio“ preostale suvlasnike da prijave zgradu za energetsku obnovu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Nisam imao nikakvih poteškoća. Sa svim sam suvlasnicima ponaosob razgovarao, objasnio im što time dobivamo. U našoj je zgradi samo šest stanova, tako da su se svi složili pa sam bez problema prikupio sve potpise. Napravili smo projekt, te energetski certifikat kako bi se vidjela opravdanost projekta i uštede – pojašnjava Periškić, dodajući kako je s prikupljanjem dokumentacije započeo u drugoj polovici 2016. godine.

– Početkom 2017. Fond je raspisao natječaj, a mi smo imali spremnu dokumentaciju. Fond je do lipnja trebao razmotriti sve prijave, a već u srpnju prošle godine dobili smo potvrdni odgovor – dodaje.

Projekt i sredstva namijenjena za energetsku obnovu obuhvatit će ovojnicu zgrade.

IZOLACIJA Stavljat će se stiropor debljine 15 cm, hidroizolacija, na krovu će se raditi nova hidro i termoizolacija, a čak će se i podrum izolirati. Postavit će se i nova ulazna vrata.

Vihor Periškić, predstavnik suvlasnika

– Procijenjena vrijednost radova je 476.000 kuna, od čega Fond plaća 294.000 kuna.

Ostatak ćemo financirati putem kreditne linije Zavoda. Da nam se nije ukazala ova prilika, nikad to samo ne bi mogli napraviti, tako da smo prezadovoljni – naglašava.

Kaže kako se planiraju prijaviti i na projekt županije za kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada, pa računa kako bi im kamata na kredit bila oko 2,5%.

– Kredit ćemo podići na 10 godina, a po stanu bi imali oko 200 do 300 kuna veću pričuvu. Kod nas je problem jer nas je malo u zgradi. Puno je jednostavnije tako nešto napraviti u zgradi sa 50-60 stanova, nego u zgradi sa njih šest – ističe Periškić, dodajući kako se nada da će radovi na energetskoj obnovi uskoro početi.