Vukovarska 108, energetska obnova

Zgrada na Vukovarskoj 108 broji 26 stanova. Ima šest katova, a izgrađena je davne 1963. godine.

– Vidjela sam da su po gradu obnavljanje zgrade. Naša je zgrada bila u dosta lošem stanju te sam suvlasnicima predložila da i mi obnovimo našu zgradu. Pritom sam im iznijela koje će pogodnosti imati – jeftinije grijanje, tijekom ljeta će biti hladnije, računi će općenito biti manji. To smo već osjetili tijekom ove zime kada su nam računi za grijanje bili jeftniji za 25%, a i dalje nam je bilo toplo – pojašnjava Mira Zovko, predstavnica suvlasnika.

POGODNOSTI Problema s prikupljanjem potpisa nije bilo. Velika većina suvlasnika rado je pristala jer su znali kakve će pogodnosti dobiti.

– Suvlasnicima sam dala vremena da razmisle jer ipak je to veliki trošak. Iznijela sam im pozitivne strane energetske obnove. Nismo morali previše razmišljati jer je naša zgrada jako stara i nije uopće obnavljana.

RADOVI Na zgradi je promijenjena zajednička stolarija, obnovljeno je pročelje i kompletan krov, a cijena radova iznosila je oko 760.000 kuna.

– Ovo je bila prilika da obnovimo kompletnu zgradu jer je sredstva velikim dijelom financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čak 60%. Podigli smo kredit od 200.000 kuna na 15 godina kako bismo pokrili novonastale troškove. Međutim, za troškove za izradu projekta i energetskog certifikata imali smo dovoljno sredstava u pričuvi. Fond će nam od sveukupnog iznosa vratiti 85%. Pričuvu plaćamo 5,80 kuna po kvadratu svakog stana – dodaje.

Suradnjom sa Zavodom za stanovanje predstavnica Zovko jako je zadovoljna.

– Imam sve pohvale za ljude koji rade u Zavodu za stanovanje. Uvijek su na usluzi i uvijek sam naišla na potporu.  Ako se i naišlo na nekakav problem, sve je brzo riješeno – zadovoljno zaključuje.