VUKOVARSKA 124, REKONSTRUKCIJA DIZALA

Oba dizala u zgradi na Vukovarskoj 124 izgrađena su davnih 70.-ih godina. Bila su vrlo stara i neki europski standardi nisu bili ispoštovani. Često su se kvarila te su suvlasnici odlučili da je vrijeme za njihovu obnovu.

– Prvi problem koji se javio je upravljanje koje je bilo prestaro. Popravci su bili skupi, a dizalo je često stajalo. Drugi problem bile su stare užice koje su se čijale. Dizala su jednostavno bila stara, a tehnologija je bila neučinkovita. Budući da smo često plaćali popravke koji su skupi, odlučili smo da je najbolje da se na dizalima odradi kompletan remont – pojašnjava Hrvoje Vila, predstavnik suvlasnika.

REKONSTRUKCIJA Ova zgrada ima 71 stan i 11 katova. U zgradi su dva dizala – teretno i osobno, a rekonstruirala su se oba.

– Prije rekonstrukcije oba dizala, radili smo obnovu pročelja te smo čekali da nam istekne taj kredit kako bismo mogli podići drugi. U pričuvi smo imali dio novca, a cijena radova iznosila je 320.000 kuna. Kredit smo podigli na 10 godina u iznosu od 270.000 kuna pa nam je pričuva ostala ista. Relativno smo povoljno riješili rekonstrukciju oba dizala – nastavljamo plaćati pričuvu kako smo i ranije – naglašava predstavnik suvlasnika, te nastavlja:

– Imao sam manjih problema s prikupljanjem potrebnih potpisa, a to je 60%. Najviše jer su u manjim stanovima u najmu studenti pa je bilo potrebno doći do vlasnika. U nekim stanovima je i dvoje vlasnika. Manje – više nisam imao prevelikih problema s prikupljanjem potpisa. Njih sam potom odnio u Zavod za stanovanje, a ubrzo su i radovi započeli.

DVA MJESECA Prvo smo obnavljali teretno dizalo, i to tijekom zimskih mjeseci, a onda odmah i osobno. Obnova jednog dizala trajala je 4 tjedna, znači za dva mjeseca oba su dizala bila kompletno obnovljena.

– Super smo zadovoljni izvedenim radovima. Dizala izgledaju vrhunski i odlično rade. Nema više stajanja, nisu bučni.

Suradnju sa Zavodom za stanovanje bih opisao kao dobrom. – Zadovoljni smo, za sada je sve bilo korektno, a nadamo se da će tako i ostati – zaključuje Hrvoje Vila.