OBNOVA PUTEM FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

 

Cilj je trošiti manje energije za grijanje i hlađenje

Zavod za stanovanje je za više zgrada osigurao sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za cjelovitu obnovu zgrada u iznosu do 80% opravdanih troškova.

Putem poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2021./2022. podupiru se mjere energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup. Intenzitetom sufinanciranja do 60% podupire se integralna energetska obnova, a dubinska i sveobuhvatna obnova sufinancira se do 80% troškova za radove i usluge nadzora.

Sjenjak 37
« 1 od 3 »

PROJEKTI

* Na adresama Sjenjak 37 i Ulica Hrvatske Republike 35, 37, 39 i 41 – energetska obnova uz sufinanciranje u iznosu od 80% troškova

* Na adresama Ulica Hrvatske Republike 17a i 17b – energetska obnova uz sufinanciranje u iznosu od 60% troškova

Hrvatske Republike 17a i 17b
« 1 od 3 »

Energetska obnova podrazumijeva radove na obnovi pročelja te dobavu i ugradnju novih prozora. Na zgradama Sjenjak 37 te Ulica Hrvatske Republike 35, 37, 39 i 41 bit će zamijenjeni krovovi i ugrađene nove toplinske instalacije (uključene su nove toplinske podstanice i novi pametni sustavi za upravljanje grijanjem). Svi administrativni poslovi kod prijave i planiranja projekata obnove obavljeni su bez značajnijih poteškoća.

UŠTEDA Mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u konačnici će na razini godišnje potrebe energije za grijanje rezultirati uštedom od najmanje 50% u odnosu na stanje prije obnove kod pojedinačne višestambene zgrade.

Na pozive za sufinanciranje može se prijaviti svaka zgrada:

– u kojoj se najmanje 66% korisne površine koristi za stanovanje

– koja ima tri ili više stambenih jedinica

– kojom upravlja upravitelj zgrade

– koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu (konstruktivna, funkcionalna i oblikovna cjelina, koja se sastoji od jedne ili više dilatacija)

NOVI POZIV Još uvijek nisu poznati uvjeti novog poziv za sufinanciranje kojega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati do kraja 2023. U Osijeku je na čekanju za sufinanciranje 15 projekata koji nisu prošli na posljednjem natječaju, a Zavod za stanovanje priprema se za sufinanciranje prijaviti još najmanje 18 stambenih objekata.